Lär dig mera om Gran Canaria

Gran Canaria är en av totalt sju större Kanariska öar och där även Teneriffa, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera och El Hierro ingår. Utöver dessa sju större öar så ingår även 6 mindre öar i denna vackra spanska ögrupp.

När det gäller Gran Canaria så erbjuder vår fantastiska Ö något för alla smaker och intressen. Ett vanligt misstag bland många turister är att tro att Gran Canaria inte erbjuder någonting annat än sol, bad och milslånga stränder med många stora tyska herrar i alldeles för små färglada Speedos. Gran Canaria erbjuder dock otroligt mycket mera än enbart detta.

Har man ingen erfarenhet av ön så är det alltid rekommenderat att köpa sig en bra reseguide på exempelvis Adlibris eller liknande nätbokhandel för att få lägsta möjliga pris, och sedan hyra sig en bil och sticka ut på äventyr. Att hyra sig en bil är också det absolut bästa sättet att upptäcka Gran Canaria på.

En god och trygg körvana är rekommenderat då många av de centrala delarna på Gran Canaria erbjuder höga berg och djupa raviner vilket även gör att vägarna här kan vara smala och slingriga.

Trots öns litenhet (man kör från norr till söder på ca en timme och runt ön på ca 4-5 timmar) så erbjuder ön flera olika klimatzoner och ett varierande mikroklimat. Norra delen med Las Palmas och områdena kring den Gran Canariska huvudstaden är  betydligt kyligare och fuktigare än den södra delen med dess varma och torra subtropiska klimat.

Gran Canaria erbjuder massor att se och göra

Las Palmas i norr är en pulserande storstad som erbjuder allt från ett hektist uteliv, läckra restauranger, shopping, sport och till inte minst en av Spaniens vackraste stränder, Las Canteras. Vackra Las Canteras är centralpunkten för staden och ligger i stort sett mitt i staden vilket gör att det är enkelt att alltid ta sig hit efter en rolig dag i staden.

Vackra byn Tejeda, som tidigare blivit utsedd till en av Spaniens allra vackraste byar, är också ett absolut måste när man besöker Gran Canaria. När mandelträden står i blom i januari/februari i Tejeda så firas också den populära “Fiestas del Almendra en Flor” (mandelträd i blomning) vilket även allt flera turister har fått upp ögonen för.

Centralt på ön så ligger även bergstoppen Roque Nublo som även är ett välkänt utflyktsmål på Gran Canaria. Till Roque Nublo om områdena runt omkring går mängder av olika vandringsturer om man skulle vara intresserad av detta.

Den lilla staden Arucas som ligger ca 12 km från Las Palmas är också ett besök att pricka av på listan. Detta gäller särskilt om man gillar fantastisk arkitektur som kyrkan Iglesia de San Juan Bautista kan uppvisa eller om man vill göra ett guidat besök i stadens egna Romdestilleri.

Turistorterna i söder

Det är såklart ett välkänt faktum att Gran Canaria erbjuder ett fantastiskt klimat, vilket också är en av de viktigaste anledningarna till många turister också reser till Gran Canaria. Faktum är att Gran Canaria har ett av de allra varmaste och jämnaste åretruntklimaten i hela världen.

Är det sol, bad och stränder som främst lockar så går också resan vanligtvis till någon av alla de välkända turistorterna i söder på ön. Av de turister som kommer till Gran Canaria så är britter och tyskar i topp följt av oss svenskar och norrmän.

När man som turist har hittat sin favoritort så håller man sig vanligtvis fortsatt till densamma under många år framåt. Turistorterna i söder börjar med Bahia Feliz innan man runt hörnet från Bahia Feliz kommer till svenskarnas absoluta favorit på Gran Canaria, nämligen San Agustin.

Ett stenkast bort från San Agustin kommer sedan den största turistorten i söder, Playa del Ingles. Sedan avlöser turistorterna varandra med Maspalomas, Arguineguin (norrmännens absoluta favorit), Puerto Rico, Tauro och för att avslutningsvis avsluta med vackra och pittoreska Puerto de Mogán.